Cerca traslladar a la ciutadania els sectors i àmbits que generen ocupació de qualitat, amb una part específica per al públic jove
Torna el Saló de l’Ocupació per donar a conèixer noves oportunitats laborals
Tothom qui busqui oportunitats laborals té una cita amb el Saló de l’Ocupació que torna al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona els dies 4 i 5 d’octubre en una edició que dona accés a recursos per a l’orientació i el suport per a la recerca de feina o canvi de rumb professional. El saló que promou l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa ofereix més de 110 activitats enfocades a informar, assessorar, descobrir ocupacions, preparar processos de cerca de feina i conèixer els sectors amb més sortides professionals.
Amb vocació de servei públic, el Saló pretén revertir en una millora de l’ocupabilitat de la ciutadania, essent un esdeveniment que atrau joves que accedeixen per primera vegada al mercat laboral, o bé persones en situació d’atur o en procés de recerca de feina, o per a qui vol un canvi professional o una opció d’autoocupació. També any rere any augmenta el nombre de professionals de l’orientació laboral i del sector dels recursos humans que visiten el Saló de l’Ocupació per copsar les tendències i noves regulacions del món del treball, les preferències del talent, i els àmbits amb més oportunitats.
La regidora de Promoció Econòmica i Treball de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, destaca: “Amb aquest esdeveniment obrim portes i oferim recursos per millorar la qualitat de l’ocupació, fent-la accessible per a tothom. És una excel·lent oportunitat per al conjunt de la ciutadania i especialment per al jovent, de conèixer sectors amb noves oportunitats laborals, a més de rebre suport i assessorament per assolir els seus objectius professionals. Les activitats que s’hi desenvolupen ajuden a preparar-se i a avançar-se als canvis del mercat laboral marcats per la digitalització, la sostenibilitat o la pròpia evolució social”.
Cinc espais
El Saló de l’Ocupació s’estructura en cinc espais que ajudaran a potenciar els coneixements i competències que augmenten la capacitat de les persones per trobar feina, adaptar-se als canvis del mercat laboral o reinventar-se professionalment. El primer, i nou d’aquest any, és “Informa’t”, que donarà la benvinguda als visitants amb informació sobre les propostes de la fira i itineraris recomanats dins del saló en funció dels interessos de cada visitant. Serà també el punt d’acollida de grups de centres formatius i ocupacionals.
El segon, “Orienta’t” permetrà al públic contactar amb més de 40 entitats que ofereixen recursos ocupacionals i formatius per al desenvolupament professional, rebre assessorament personalitzat per focalitzar cada trajectòria, informar-se sobre drets laborals, o assistir a tallers i xerrades. Per exemple, es podrà aprendre els elements clau als quals cal prestar atenció a l’hora de signar un contracte, a fer ús de la intel·ligència artificial per definir objectius professionals, a destacar les competències adquirides, o a exercitar l’autoconeixement i la motivació per a definir un full de ruta laboral. També hi haurà un espai específic amb orientació i recursos per a joves que s’incorporen al mercat laboral.
El tercer és l’espai “Descobreix”, el lloc adient per conèixer oficis i professions amb més demanda, i trobar la formació que es necessita per desenvolupar-los. Hi participen més de 30 entitats, gremis i tallers d’oficis que duran a terme demostracions al voltant d’aquestes ocupacions relacionades amb l’atenció sanitària, l’assistència a la dependència, l’art floral, el medi ambient, la programació o els sectors logístic i portuari, el transport, la construcció, la alimentació, la seguretat o el lleure, entre d’altres. El públic podrà realitzar el test d’interessos professionals per identificar les àrees i professions més adients segons les seves preferències i motivacions, rebre assessorament acadèmic i formatiu i informar-se sobre els processos actuals d’acreditació de competències.
El quart és l’espai “Prepara’t” que oferirà assessorament sobre les eines, estratègies i els recursos més eficaços per la recerca de feina. Entre les activitats proposades, la possibilitat de millorar la presentació del currículum amb l’ajuda d’experts, enregistrar un videocurrículum efectiu o practicar entrevistes de feina amb professionals de recursos humans. Hi ha previstes una vintena de tallers pràctics i conferències en aquesta àrea. Des de aprendre a fer networking i destacar a Linkedin o Instagram, fins a com fer ús de Chat GPT per trobar feina, passant per estratègies per a sèniors de més de 50 que volen reincorporar-se al mercat laboral o un Escape room per tenir èxit en un procés de selecció de personal.
Contacte amb el mercat de treball
Finalment, l’espai “Oportunitats professionals”, serà el lloc de trobada amb el mercat de treball, per conèixer, mitjançant conferències i tallers, nous sectors amb alta demanda de talent. Es parlarà, per exemple, de les oportunitats laborals del sector públic, tant a través d’oposicions o concursos, com de contractació de personal laboral. També de noves professions relacionades amb la sostenibilitat, l’economia blava, o amb al sector TIC, la indústria 4.0 o la intel·ligència artificial. Així mateix es subratllarà la necessitat d’incorporar talent a sectors tradicionals com la construcció, l’alimentació, el comerç, el turisme o l’esport. Destaca, a més la presentació de la Copa América com a una oportunitat professional en el sector nàutic.
Igualment, en aquesta àrea es podrà contactar amb empreses i col·legis professionals per trobar noves oportunitats laborals i inscriure’s a les ofertes de feina que gestiona Barcelona Activa. Així, hi hauran market places de talent amb presència d’empreses que presenten oportunitats de feina i la possibilitat de generar networking. S’hi inclourà la fira “Sí, i millor” que organitza FECETC (Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya) per facilitar entrevistes entre persones amb discapacitat i empreses interessades a contractar-les, a més de xerrades sobre la inserció laboral d’aquest col·lectiu.
Paral·lelament es durà a terme un cicle de conferències adreçat específicament als professionals de l’ocupació. Es debatrà, així, sobre si la intel·ligència artificial obre oportunitats o treu llocs de treball; la repercussió i impacte de la reforma laboral; es detallaran els perfils més demandats del sectors emergents; com ha de ser l’auge de l’ocupació verda; el compromís dels serveis d’ocupació amb la salut mental o del nou règim de persones autònomes, entre d’altres.
Les persones interessades a visitar el Saló de l’Ocupació es poden registrar gratuïtament a través de la seva web (www.salocupacio.com). Com en darreres edicions, coincidirà en dates i recinte amb un renovat Bizbarcelona que, per la seva banda, oferirà més de 120 activitats pensades per actualitzar i millorar la competitivitat dels negocis dels professionals autònoms, el comerç i les microempreses locals. Per accedir-hi, caldrà acreditar-se a la web del Bizbarcelona.
Barcelona, 26 de setembre de 2023
Consulta l’agenda d’activitats aquí
Imatges edició anterior (2022) aquí
ACREDITACIÓ DE PREMSA PER COBRIR EL SALÓ aquí
Maria Dolors Herranz
Tel. 93 233 25 41
mdherranz@firabarcelona.com